Öpüşürken hastalık bulaşabileceğini biliyor muydunuz? Bir araştırmaya göre öpüşürken bulaşan mikropların % 95’i tükürük ve burun mukozasına yerleşiyor. Öpüşürken hastalık bulaşır mı sorusunun cevabını detaylıca veriyoruz.
Öpüşmenin zararlı olabilecek bir eylem olduğu bilinmese de öpüşme yoluyla bulaşan ve bağışıklık sistemini zayıflatabilen hastalıkların olduğu biliniyor. Eşinizin ve sizin diş fırçalamaya özen göstermesi en çok dikkat edilmesi gereken noktadır. Kullanılan diş fırçaları 3 ayda bir değiştirilmelidir. Diş ipi de kullanılmalı ve diş kontrolleri aksatılmamalıdır. Gargara kullanımı da ağız sağlığı ve hijyeni için oldukça önem taşımaktadır. Öpüşürken buluşabilecek hastalıkları sizlerle paylaşıyoruz.
İnfeksiyöz mononükloz olarak bilinen öpücük hastalığı adı da verilen bu hastalık tükürük yoluyla bulaşıyor. En çok ergenlik yaşlarında bulaşabiliyor ve ateş, boğazda ağrı gibi belirtileri olabiliyor.
Sitomegalovirüs virüsü ise cinsel temas, kan ya da tükürükle bulaşabiliyor. Bu virüsün bir tedavisi yok ve hijyene dikkat edilerek korunmak mümkün.
Diş eti iltihabı bulunan kişiler ağız içinde bakterilerin salgılanmasına neden olmaktadır. Diş etinde kanama, şişkinlik, kızarıklık, kötü koku ve diş etinde ağrı gibi belirtileri olmaktadır.
Streptotokal farenjit isimli boğaz enfeksiyonu bulaşıcı olup sıvı teması ile bulaşabilmektedir. Hapşırma ile dahi bulaşabilmektedir. Baş ağrısı, ateş ve boğaz ağrısı gibi belirtileri bulunmaktadır.
Uçuk olarak bilinen şey aslında Herpes(HSV) virüs sebebiyle oluşan bir enfeksiyondur. Öpüşme yoluyla kişiden kişiye geçebilmektedir. Boğazda ağrı ve üç günden fazla süren ateş belirtileri arasındadır. Krem ve ilaçlarla tedavi edilebiliyor.