Bebeklik döneminde el-göz koordinasyonun gelişmesi önemlidir. Ne kadar çok el becerisi gelişirse beyin fonksiyonları da o derece gelişir. Oyuncakların yanında oyun hamurlarıyla oynanması da etkilidir. Farklı renk seçenekleriyle en güzel oyunların ortaya çıkmasını sağlayan oyun hamurlarının çocukların gelişimlerine katkısı oldukça fazladır. Oyun hamuru çocukları üretmeye teşvik eder. Oyunun herhangi bir kuralı olmadığından kalıpların dışında düşünüp yeni fikirler geliştirirler.
Oyun hamurları ile yapılan şekiller çocukların iç dünyalarını yansıtır. Yaptığı şekiller sayesinde onun neler hissettiği, istediği konusunda bilgi alınabilir.
Oyun hamurunun yenmesi zararlı mıdır?
Bebeğiniz istemeden de olsa oyun hamuru yiyebilir veya tadına bakabilir. Oyun hamuru yediğini fark ettiğinizde hemen telaş etmeyin. En güvenilir markalardan alın mümkünse. Bu bağlamda Play-doh düşünülebilir. İçeriğinde sadece su, buğday unu ve tuz bulunmaktadır. Bir de tabii gıda boyaları. Renkleriyle bebeğinizi cezb etse de içindeki yüksek orandaki tuz, tadını sevmelerine olanak vermez. Yani tadına bakmış olsalar bile beğenmeyecekleri için bir daha tekrarlamayacaklardır. Zehirli veya zararlı içerikleri olmadığı için doktora gitmeye gerek yoktur. Bebeği kusturmaya çalışmak da gerekmez.
Tabii ucuz, nerede üretildiği belli olmayan ürünlerden kaçınmalısınız.
Soru: bebekler kaç yaşında – kaç aylıkken oyun hamuruyla oynamaya başlayabilir?
En uygunu aslında 2 yaş olarak bilinse de 1 buçuk yaşında yani 18 aylıkken başlamasıdır.