Hipotiroidi, tiroid hormonu yetersizliği sonucu oluşan bir hastalıktır. Yaşlılarda ve kadınlarda sıkça görülür ve laboratuar testleri sonucunda teşhis edilir. TSH’ın yüksek olması ve T4’ün düşük olması hipotiroidiyi göstermektedir. Halsizlik, yorgunluk, özellikle kilo alma ve kabızlığın yanında, düzensiz adet kanaması, infertilite (kısırlık), kas ağrıları, depresyon ve demans gibi belirtileri vardır.
HİPOTİROİDİLİ KİŞİLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Karbonhidratlı besinlerin, unlu ve şekerli gıdaları az tüketmeye çalışmalarıyla birlikte kafein içeren kola, kahve ve çikolatayı tüketmemelidirler. Hidrojenize yağlar olan margarinler yememeli bunların yerine sıvı yağları tercih etmelidirler. Hafta 2 kez balık yemeli, eğer balık tüketemiyorlarsa mutlaka omega-3 desteği almalı ve egzersiz yapmalıdırlar. Çünkü egzersiz tiroid bezinin daha iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca sigara içmemeli, A vitamini ve betekaroten almamalıdırlar. Kanda homosisteinin yüksek olduğu durumlarda ise folik asit vitamini, B12 vitamini, B2 vitamini ve B6 vitamini almalı, kilo fazlalığı olan hipotiroidili bireylerin ise mutlaka bir bilirkişi (diyetisyen) eşliğinde sağlıkları için kilo vermeleri gerekmektedir.
HİPOTİROİNİN SEBEP OLDUĞU KİLODAN VE KABIZLIKTAN KURTULMAK İÇİN
Sebze ve meyve yemeye fazla özen gösterilmeli, yağ miktarını azaltılmalı, porsiyonlar miktarları küçültülmeli, her yemekte en azından bir düşük glisemik indeksli besin tüketilmeli,öğün atlanılmamalı ve 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde beslenilmeli, yemek sonrasında tatlı yerine meyve tüketilmeli, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği tüketilmeli, trigliserit yüksek değilse düzenli olarak ceviz, badem veya fındık tüketilmeli, kırmızı et az beyaz et çok tüketilmeli, süt ürünleri yağsız olarak tüketilmeli, yağ olarak ise sıvı yağlar tercih edilmelidir.
Diyetisten FİLİZ ÇETİN