İndüksiyon tabancı tencereler ülkemizde de üretilmeye başlandı. İndüksiyon ocaklarında sadece indüksiyon tabanlı tencere ve tavalar çalışmaktadır. Yani normal bir çelik tencere indüksiyon ocağında çalışmayacaktır.
Üzerine konan tencereyi ısıtan ısıtan ama elinizi yakmadan bir ocak hayat edin. Pişirme işlemi teknik olarak yiyeceğe ısı eklenmesidir. Bunu yapmak için klasik olarak bir ısı kaynağının üzerine bir kap (tencere veya tava gibi) konulur. Isı kaynağı bu kabı ısıtır. Isınan kapta içerisindeki yiyeceğe ısı vererek pişirir.
İndüksiyonlu ocaklar, üçüncü nesil mutfak pişirici sistemleridir. Sistemin hızlı çalışmasının sebebi, ocağın kendisinin değil, üzerine konulan kabın ısı kaynağına dönüşmesidir. Yani indüksiyonlu ocağın yüzeyi ısınmaz; üzerindeki kap ısınır. Bu sayede ocağın kendisinin elinizi yakma riski yoktur.
Peki ama indüksiyonlu ocaklar bunu nasıl yaparlar?
Basitçe anlatmak gerekirse, indüksiyonlu ocak açık bir devreye benzer. Üzerine doğru kap konulduğunda devre tamamlanır ve kap ısı üretmeye başlar. İndüksiyonlu ocağın seramik yüzeyinin hemen altında bulunan bir elektromıknatıs, manyetik alan üretir. Ocağın üzerinedoğru kap konulduğunda, kabın metal gövdesi bu manyetik alandan enerji alarak ısınır. Böylece ısı ocağın yüzeyinde değil; doğrudan üzerindeki kapta üretilmiş olur.
Elektronik devrelerle bu manyetizmanın şiddeti arttırılıp azaltılabilmektedir. Isı doğrudan kapta oluştuğundan, ısı şiddeti neredeyse anında değiştirilebilmektedir.
Alışılagelmiş gazlı ocaklarda (ister doğalgazlı,ister tüp gazlı olsun) ısı üretim verimliliği aslında son derece düşüktür. Bunun sebebi hem alevler tarafından üretilen enerjinin büyük bir kısmının ısıtılan kabın yanlarından kaçması, hem de önce kabın sonra da içerisindeki yiyeceğin ısıtılma mecburiyetidir. İndüksiyonlu ocaklarda ısı verimliliği %84 gibi son derece yüksek bir oranda iken, gazlı ocaklarda %39.9 oranındadır. Elektrikli radyan ocaklarda ise ısı üretim verimliliği oranı %71 ‘dir.