Yaprak sarması deyip geçmeyin. Yöreden yöreye farklılık gösteren çeşitleri var. Zeytinyağlı yaprak sarmasının bile farklı yapılışları mevcut. Kimileri yaprak sarmasına şeker, fıstık, tarçın gibi malzemeler koyarken kimileri soğan, salça, nane gibi malzemeleri koyuyor. İç Anadolu bölgesinde genelde soğanlı, salçalı olan sarma tarifi uygulanıyor. Kıyı bölgelerde, özellikle egede ise şekerli olan sarma tercih ediliyor. Herkes nasıl ki annesinin yaptığı yemekleri en güzel olarak kabul ediyorsa sarmada da aynısı oluyor. Alışık olmadığınız tarif size tuhaf geliyor. Yaprak sarmasına dolma dendiği de oluyor. Bizce yaprağa sarılan yemeğe sarma, biber veya patlıcan gibi sebzelerin içine malzeme koyularak yapılan yemeğe dolma denmeli.
Soğanlı olan tarifte; nane, maydanoz, asma yaprağı, pirinç, soğan, salça, karabiber bulunuyor. Şekerli olan tarifte; yaprak, fıstık, kuş üzümü, tarçın, toz şeker oluyor. İç malzemelerini bir kapta karıştırıp yapraklara sarmanız gerekiyor.İki tarifin de tatları çok farklı oluyor.
Bir de etli yaprak sarması var ki nerede olursa olsun yemeyen, sevmeyen olmaz. Onda da tüm malzemeleri çiğ olarak bir kapta karıştırıp asma yapraklarının içine sarıyorsunuz. Afiyet olsun.